Bacardi

Celosvětově oblíbený alkohol, který je ikonou mezi rumy. To je Bacardi. Stěží najdeme člověka, který o tomto nápoji nikdy neslyšel. Minimálně ve spojení se slavnými míchanými drinky. Bacardi rum je ale výborný i neředěný. Hlavní surovinou na jeho výrobu je cukrová třtina. To je základ. Pro dosažení originální chuti jsou potom dle druhu přidávány různé ovocné a jiné esence.

Výroba a historie Bacardi

Obchodník s vínem Facundo Bacardi si v roce 1862 pronajal v Santiago de Kuba malou palírnu, která sloužila původně na výrobu whisky. Zde jako první předestiloval rmut cukrové třtiny a začal vyrábět bílý rum. Protože cukrovou třtinu nejen destiloval, ale i fermentoval a filtroval přes dřevěné uhlí, měl jeho nápoj vynikající a jemnou chuť. Dokonalost celému procesu dodalo několikaleté zrání v dubových sudech.

Bacardi rum velmi rychle získal na oblibě a rozšířil se. Postupně získala firma Bacardi věhlas a v roce 1910 expandovala i mimo Kubu. Byla založena pobočka v Barceloně. Výroba rumu však zůstávala exkluzivně na Kubě. V průběhu několika desetiletí stíhaly rodinnou společnost mnohé nepříjemnosti. Jejich palírny několikrát vyhořely, museli čelit několika politickým převratům, zemětřesení, občanské válce a mnohému dalšímu. V roce 1960 po převratu a uchopení moci Fidelem Castrem se z rodiny Bacardi stala opozice a jejich majetek byl bez náhrady zabaven. Nicméně značky se nevzdala, dokonce odmítla i finanční vyrovnání a náhradním působištěm se jí stalo Portoriko. V současné době firma sídlí v San Juanu a v bermudském Hamiltonu a podporuje několik exilových organizací. Svůj bílý rum dodává do mnoha koutů celého světa a těší se stále větší oblibě. Prodaných 200 milionů lahví ročně je toho dostatečným důkazem. Navíc Bacardi zakoupilo i značku Havana Club, která byla na Kubě taktéž znárodněna. Pod touto značkou vyrábí rum, který je dodáván do USA.

Bacardi netopýr

Znalci alkoholu, ale i běžní konzumenti, vědí, že symbolem firmy Bacardi je netopýr či ovocný kaloň. Jeho obrázek je na každé etiketě. Jeho grafická podoba se již několikrát změnila, naposledy v roce 2005.

Použít netopýra jako znak firmy napadlo ženu Facunda Bacardi. Doňa Amálie Victorie Moreau totiž dobře věděla, že zvířátku sídlícímu pod krovem jejich palírny, jsou přisuzovány užitečné schopnosti. Pro indiány byl symbolem kulturního blahobytu a pro Španěly znamenal rodinnou pohodu, dobré zdraví a štěstí.

Když se rum Bacardi rozšířil po celé Kubě, poznávali ho mnozí negramotní Kubánci podle etikety. Název svého oblíbeného nápoje si sice nepřečetli, ale rozeznali ho právě podle obrázku kaloně.

Rum Bacardi – druhy

Jak šel čas, rozšiřovali v Bacardi i nabídku. Vzniklo několik druhů rumu. Ty se od sebe liší barvou, silou i chutí. Stále však platí, že jsou všechny vynikající a patří mezi špičku v alkoholových nápojích.

Bacardi Superior

Vznikl hned v roce 1862. Je lehký a vhodný do míchaných nápojů. Poté co proběhne jednoleté až dvouleté zrání v dubových sudech, je podruhé přefiltrován přes dřevěné uhlí a mísen s chuťovými a vonnými esencemi. Jeho chuť je jemná, suchá s tóny vanilky, tropického ovoce a mandlí.

Bacardi 8

Původně byl vyráběn pouze pro rodinu Bacardi a její nejbližší přátele. Je nejjemnější ze všech BAcardi rumů. Svoji specifickou chuť a jemnost získává osmiletým zráním v sudech z bílého dubu. Traduje se, že tropické podnebí působí na zrání s téměř dvojnásobným účinkem, než by tomu bylo v klimaticky mírnějším pásu. Tento speciální rum je určen pro opravdové znalce s vytříbenou chutí. Je podáván čistý nebo s přídavkem ledu.

Bacardi Black

Má zlatorudou barvu a nevýraznější aroma ze všech Bacardi rumů. Zraje maximálně 4 roky. Chutná po sušených švestkách a tropickém ovoci s tóny vanilky a meruněk. Je to nejmladší člen rodiny Bacardi. Na trh byl uveden v roce 2005.

Bacardi Oro

Tento zlatý rum zraje maximálně tři roky. Má výraznou chuť meruněk a vanilky s příměsí tropického ovoce.

Bacardi Reserva

Třpytivě zlatou barvu získává smícháním nejlepších zlatých rumů. Před zráním je velmi pečlivě přefiltrován přes dřevěné uhlí.

Bacardi Razz

Rum intenzivní a plné chutě, která vzniká spojením s ovocnými esencemi. Výrazné aroma mu dodává příměs severoamerické maliny odrůdy Marion. Tento rum je skvělý čistý, s ledem, ale i jako součást koktejlů.

Bacardi Proof 151

Je nejsilnější z celé nabídky Bacardi. Pro svůj vysoký obsah alkoholu je oblíbenou ingrediencí koktejlů, které vyžadují výraznější chuť a aroma.

Bacardi a koktejly

Rumy Bacardi jsou pro svojí vynikající chuť oblíbeným nápojem. Pijí se čisté nebo s ledem. Velkou popularitu si ale získaly i jako součást míchaných nápojů. Jejich výraznou chuť lze rozeznat v desítkách koktejlů. Z toho tři jsou již téměř legendární.

Mojito – je považováno za národní nápoj Kuby. Jeho historie ve velmi dlouhá. Už v 16. století ho svým námořníkům míchal korzár Francis Drake. Jeho autorem byl ale jeden z Drakeových pirátů – Richard Drake. Mocný korzár míchal rum, oblíbený nápoj svých námořníků, s limetkou a mátou. Tento nápoj měl preventivní účinky proti různým onemocněním a dodával pirátům tolik potřebné vitamíny. Na Kubu se Mojito dostalo v dobách, kdy ji Drake i s flotilou okupoval a měl zde svoji základnu. Na konci 19. století potom dostalo Mojito svoji současnou podobu a chuť. K, již kvalitnímu, rumu, limetě a mátě se přidala soda a vznikl oficiální název Bacardi Rum Mojito.

Cuba Libre – unikátní spojeni coca-coly a rumu Bacardi. Je znám ve třech variantách, podle toho, který druh Bacardi rumu (Superior, Black nebo Gold) je v něm použit. Cuba Libre vznikl v roce 1900 při bojích Kuby za nezávislost. V jednom z havanských klubů si objednal kapitán amerického vojska Russel colu s limetkou a Bacardi rumem. Byla to nová kombinace, která zaujala i zbytek osazenstva a tak rozšíření tohoto koktejlu nestálo nic v cestě. Svoje jméno nápoj získal podle slavného přípitku a znamená „svobodná Kuba“.

Daiquirí – ve stejnojmenném kubánském městě těžili na přelomu 19, a 20. století železnou rudu. Jeden z nich, inženýr J. S. Cox, při pokusu zchladit se, vymyslel Daiquirí. Smíchal čerstvou limetkovou šťávu se lžičkou třtinového cukru, přidal Bacardi, vodu a led. Dnes tento nápoj pijí miliony lidí na světě